Kini Amsyiq Gold Sdn Bhd beroperasi 7 hari seminggu 9am - 5pm | Seminar Emas Setiap Sabtu (9-12 tgh) di Wisma Amsyiq | Ar-Rahnu KUKUH Selangor Bhd Telah beroperasi | AG MENGUTAMAKAN MUAMALAH YANG SAH | AG Is Giving Priority To A Valid Muamalah | Office : 03-55231066 | Pengarah Urusan : Hjh Khainarida 012-666 9362 | Panel Syarak : Hj Othman Hamzah 019-290 3165 | Dapatkan Gold Coin Amsyiq, Gold Bar Amsyiq, Dinar Darul Ehsan, Dirham & Barang Kemas sekarang! | Hubungi cawangan, wakala dan ejen-ejen kami yang berdekatan dengan anda | Senarai Wakala Di Seluruh Semenanjung Malaysia | Banting: 016-2758996 | Rawang: 012-2681380/012-9149403/012-2148220 | Kelang dan Shah Alam: 019-2715765 | Sabak Bernam: 013-6328852 | Puchong: 017-3501340 | Hulu Selangor: 019-2781384 | Putrajaya: 019-3147566/017-3704931 | Perak: 019-5550464 | Kedah: 019-4775980 | Pahang: 013-9326688 | Negeri Sembilan: 019-3849239 | Pulau Pinang: 016-4957970 | Melaka: 012-6637207 | Terangganu: 017-9643775 | Wilayah Persekutuan: 013-6725102| Johor: 013-3722635

Ahad, 22 Mei 2011

FAQ

1. Kenapa pilih Amsyiq
Kerana Amsyiq menawarkan peluang menjadi dealer kepada syarikat dengan kos yang paling rendah. Hanya dengan 10k boleh jadi dealer.itupun kalau ikut kaedah GKA dengan 5k sahaja mencapai belian 10k, seterusnya layak menjadi dealer.

2. Apa yang membezakan amsyiq dengan yang lain.
Pertama: Milik orang Islam beroperasi secara muamalah Islam
Kedua: Mengagihkan keuntungan kepada semua pelanggannya.
Ketiga: Keuntungan dalam bentuk diskaun segera bukan komisyen yang masuk kemudian.
Keempat: boleh himpun resit untuk mencapai status dealer. Bila sampai 10k jadi dealer dgn diskaun 1.5%. Sampai 20k jadi dealer dengan 2.0% .bila sampai 50k jadi dealer dengan diskaun 2.5%.

3. Apakah bentuk produk yang Amsyiq keluarkan?
Amsyiq mengeluarkan produk berbentuk dinar 916, dinar 999, bar, coin dan dirham.Amsyiq mengeluarkan dinar bagi seluruh negeri kecuali kelantan.

4. apa kelebihan memiliki emas amsyiq?
a.Emas AG adalah emas yang betul-betul tulen dan disahkan oleh assayer bebas
b.Mempunyai sijil ketulenan emas yang disertakan semasa pembelian emas dan disahkan oleh assayer yang bertauliah
c.Mudah diperolehi dan stok sentiasa ada setiap masa
d.Boleh tempah dan beli emas 24 jam sehari dan 7 kali seminggu serta di mana-mana sahaja dalam pelbagai item yang ditawarkan
e.Harga emas AG jauh lebih rendah daripada harga-harga emas lain di Malaysia
f.Syarikat pengeluar emas BUMIPUTERA di Malaysia
g. AG membeli balik semua jenis emas AG menggunakan harga WE BUY
h.AG membeli balik semua jenis emas AG sama ada kemek, bengkok, calar dan sebagainya selagi tidak hilang nilai timbangan emas tersebut
i.AG membeli balik semua jenis emas AG yang telah kehilangan Certificate of Authenticity
j.Perbezaan harga belian emas dan harga jualan emas yang paling rendah di Malaysia – 5% sahaja
k1.Boleh memilik emas fizikal
l.Cantik dan boleh dijadikan hadiah dan barangan hantaran perkahwinan
m. Bagaimana pula dengan harga emas Amsyiq?
Harga emas Amsyiq antara yang terendah dari kedai-kedai emas. Dan mengikut harga pasaran emas US,refer pada kitco.

5-Kalau dah beli emas, nak buat apa?
Dengan emas yang anda miliki Anda boleh simpan: - Sebagai pelaburan jangka panjang, harga emas naik anggaran 37-50% setahun. - Sebagai pelaburan jangka pendek- kalau ada orang nak beli, jual emas yang ada pada anda. Sebagai ganti, lock dan beli yang baru dengan AG: A) Kalau harga jual melebihi harga belian, anda dapat untung perbezaan harga dan dapat untung diskaun dealer yang diberi oleh AGE sebanyak 1.5 /2.0/2.5 harga belian anda. B) Kalau harga jual kurang dari harga belian, anda masih dapat untung dengan diskaun dealer oleh syarikat sebanyak 1.5/2.0/2.5. - Sebagai pelaburan jangka pendek, anda boleh rahn (gadaian Islam)atau GKA, pinjaman dari nilai gadaian sebanyak 65% boleh digunakan untuk membeli emas baru.

6. Bagaimana ketulenan emas Amsyiq disahkan?
Ketulenan emas Amsyiq disahkan melalui certificate/sijil yang disertakan bersama setiap produk.Untuk bar dan coin disertakan juga no siri sama dengan yang terdapat bar dan coin.Kita boleh uji ketulenannya melalui mesin penimbang emas.


7. Emas Amsyiq Gold boleh dijual dimana?
Emas Amsyiq seeloknya jual balik kepada Amsyiq dengan harga We Buy. Spread antara We Sale dangan We Buy hanya 5%. Kalau dijual dikedai emas susut nilai tentulah jauh berdasarkan spread merekalah. Untuk produk mereka sahaja hingga ke 30%, apatah lagi untuk produk selain mereka.

8. Bilakah harga terbaik untuk membeli
Bila anda dah cukup duit untuk membeli.Tiada istilah rugi jika membeli pada masa harga tinggi,kerana untuk long term harga emas tetap akan naik

9. Takut nak simpan emas banyak-banyak
Jika takut risiko untuk menyimpan emas,boleh simpan di safe deposit box.Yang terbaik adalah safe deposit box di bank-bank.Amsyiq juga ada kaedah GKA yang menjaminkan keuntungan masa depan.

10. Apakah dia GKA?

“Satu kaedah untuk Anda boleh menggandakan emas anda. Dengan GKA, anda dapat wang sebanyak 65% dari nilai emas, boleh digunakan untuk menambah emas anda. Ingat GKA diwujudkan bukan untuk dapat wang segera, tapi untuk mengajak anda membeli banyak emas untuk kekayaan masa depan.”

GKA ialah guna kaedah Amsyiq. Iaitu emas Amsyiq yang telah dibeli, dijual kepada Amsyiq dengan harga 65%. Duit dari jualan itu digunakan untuk membeli lagi emas. Kemudian emas tersebut dijual lagi dengan harga 65%. Duit dari jualan itu digunakan untuk membeli lagi emas. Begitulah seterusnya sehinggalah jumlah menjadi mengecil.
Setiap jualan semula kepada Amsyiq. Amsyiq melindunginya dengan janji menjual semula dengan harga yang sama pada masa hadapan.

11. Bagaimana GKA boleh menguntungkan penggunanya.
Kerana:
a. dapat beli emas dengan banyak dengan modal yang kecil
b. boleh jadi dealer walaupun modal dengan 5k sahaja.
c.Membeli dengan harga awal, dan kutip semula pada masa depan. Pada ketika itu emas sudah naik.
d. Tidak seperti gadaian ar Rahn, GKA tak ada upah simpan.

12. Adakah dirham Amsyiq juga ada certificate juga.
Ya, Dirham Amsyiq 30Dirham ada disertakan certificate.

11. Adakah produk Amsyiq dinilai oleh Assayer bertauliah dan kenapa tidak dinyatakan nama?
Sudah tentu sebagaimana yang dinyatakan dalam certificate, dan sengaja tidak dinyatakan untuk maslahah syarikat, namun kalau pihak bank yang tanya kita beritahulah. Lagipun menilai ketulenan emas memada dengan mesin penimbang emas.

21 ulasan:

  1. Spread antara We Sale dangan We Buy hanya 5%. Tetapi harga yang dipamerkan hari ini tidak menepati statement ini

    Last Update = 2011-11-12 08:46:29
    Type
    We Sell (RM) We Buy (RM)
    Dinar916
    826.86 726.74/786?

    Dinar999 769.70/850?
    894.43

    1/2Dinar
    423.31 365.16/402?

    10gGoldBar
    2081.81 1800.00/1978 ???
    *AG untung 14%
    25gGoldCoin
    5212.21 1800.00//4952 ???
    * AG untung 65.5%

    100gGoldCoin
    20883.96 1800.00//19840 ???
    *AG untung 91%

    Harap dapat ulusan tuan.

    BalasPadam
  2. 0.00 - Untuk Harga We Buy ialah tolak 5% daripada Harga We Sell Semasa.

    Maaf masih tak faham, based on your live table, spread antara 'we buy' & 'we sell' bukan 5%..Lebih dari tu.Cer cerita!

    BalasPadam
  3. maksudnya kalau "Tanpa Nama" nak jual semula emas AG ikut harga semasa We Buy. Berapa jumlahnya? AG tak buat kiraan, pelanggan kira sendiri. Caranya Harga We Sell tolak dengan 5%, maka "Tanpa Nama" boleh tahu berapa harga We Buy.

    BalasPadam
  4. Jika saya mempunyai emas dari syarikat lain dan berminat hendak 'convert' emas tersebut kepada emas amsyiq, apakah charge yang dikenakan?

    BalasPadam
  5. charge yg dikenakan ialah harga lebur. rujuk website amsyiqgold.com link perkhidmatan ; kami membeli semua dinar dan dirham.

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum...
    Boleh tak buat loan sistem potongan angkasa bagi kakitangan kerajaan untuk membeli emas? Apaa hukumnya?

    BalasPadam
  7. sy nk pergi mekah dgn dinar emas, bgaimna?

    BalasPadam
  8. sy nk pergi mekah dgn dinar emas, bgaimna?

    BalasPadam
  9. Minta jelaskan cara jual emas pada AG pula

    BalasPadam
  10. Minta penjelasan tentang HUKUM pembelian emas & perak yg bertempoh..iaitu urusan jual beli tidak dlm satu majlis..contoh..beli guna cash atau bank transfer pd 1hb...kemudian emas atau perak tersebut hanya diterima oleh pembeli diantara 7-10 hari selepas itu...(mungkin urusan bank oleh sykt dan penghantaran brg)...

    BalasPadam
  11. Tanpa Nama - Rujuk Parameter Jakim Berkaiatan Pelaburan Emas - http://syeikhulmaqari.blogspot.com/2011/12/normal-0-false-false-false-en-us-x-none.html

    BalasPadam
  12. Terima kasih admin krn beri adress web utk ana rujuk...

    1)Maaf byk2 krn ana masih keliru...maklumla ana masih jahil bab2
    spt ni...tp ana sgt berminat utk 'join' Amsyiq Gold..hrp admin
    tidak jemu...
    2)Ana dah baca tatacara beli emas di Amsyiq Gold...sekiranya duit
    dibank-in/transfer (skrg ni risau nk pegang cash)..so far ambil
    masa berapa hari baru dpt emasnya?
    'Kelewatan sedikit kemudian dari bank in adalah diharuskan
    berdasarkan ‘uruf mengikut fatwa semasa...

    BalasPadam
  13. 1. tiada masalah. dialu2kan
    2. kite wat urusan dlm mse 3hari-seminggu.

    BalasPadam
  14. Maaf...tuan admin..ana masih confuse..
    "urusan 3hari - seminggu"...maknanya boleh la lebih dr 3 hari urusan jual beli emas & perak tu...??

    BalasPadam
  15. baca artikel berkaitan dgn tempoh jualbeli emas melalui cek dsbgnya. tp yg tentunye, klo tuan dtg bawak duit dan bayar, kami akan beri emas fizikal terus kepada tuan. tp tuan, xnak bawak duit sampai 100k cthnye; tuan buat cek, dtg kat kite n beri cek tersebut, maka selagi mane tak clear cek tersebut selagi itulah kami tidak beri emas pada tuan. klo tidak faham juga, call kami @ lebih mudah/jelas datang seminar kita. PERCUMA !

    BalasPadam
  16. salam...saya lock 1&5dirham amsyiq pada 2-3 yg lpas melalui sms jam 8.13am 10/4/12(0126669362)sehingga hari ini tiada jawapan(rege masa tu 1dirham rm30).....wan 0192622885

    BalasPadam
  17. di kedah kat na urusan jual beli???

    BalasPadam
  18. ASM'kum,

    Boleh ke beli emas dengan membayar menggunakan cheque? Contoh pembeli memdapat persetujuan dengan Amsyiq harga jual pada hari ini dan mengeluarkan cheque berdasar harga tersebut tetapi emas hanya akan diambil oleh pembeli setelah cheque clear (biasanya 3 hari tarikh berkerja dari tarikh cheque dikeluarkan). Harap dapat maklumbalas mengenai perkara ini. Salam

    BalasPadam
  19. Kalau fahaman saya betul, pembelian emas dengan menggunakan cheque diamalkan juga di Amsyiq hanya penyerahan emas akan dibuat setelah cheque clear. Kalau nak belia emas dengan jumlah yang besar e.g.
    RM 100,000 tak kan nak bawa cash money. Kalau Amsyiq boleh terima cheque berdasar kepada syarat diatas memang lebih mudah (customer friendly).

    BalasPadam
  20. salam ustaz...ZAKAT emas yg telah di GKA ikut modal kita ke atau nilai emas setelah di GKA kan?contoh modal rm10k setelah GKA dapat nilanya jadi 25K.saya dh buat GKA di Amsyiq hampir setahun..modal saya 20K....mohon jawapan ustaz..

    BalasPadam

ANDA MENCARI PENGINAPAN @ PEJABAT DI SHAH ALAM

ANDA MENCARI PENGINAPAN DI SHAH ALAM

Cek in bila-bila masa call 0355231066/ 0126669362

bil

lokasi

Jenis penginapan

Bentuk sewaan

Kapasiti muatan

harga

1

Sek 7

Hotel budjet

harian


Rm 70 (12jam)/RM 120 sehari @ lebih 12 jam

bulanan


Rm 800 sebulan

2

414, Pangsapuri bestari seksyen 16, Shah Alam

Hotel apartmen

harian

2 /3 orang

Rm 100


4/5 orang

Rm 120

bulanan

3/4/5 orang

Rm 650 (termasuk api& air)

3

316, Pangsapuri bestari seksyen 16, Shah Alam

Hotel apartmen

harian

3 -4orang

RM 120

4-6 orang

RM 150

9- 12 orang

Rm 300

bulanan

3/4/5 org

Rm 700 (termasuk air & api)

4-6 org

Rm 800 (termasuk api & air)

9-15

Rm 1500 (termasuk api & air)

Seminar setengah hari

40-50 orang

Rm 150

Seminar satu hari

Rm 250

Sewa pejabat satu hari


Rm 200

Sewa pejabat satu bulan


Rm 1300 (termasuk api dan air)

Sewa untuk majlis perkahwinan

sehari

3bilik+ 1 Dewan

RM 1000

4

D 16, Seksyen 16, Shah Alam

Homestay

harian

Dua bilik lengkap dengan perkakas dapur dan mesin pembasuh

RM 400 sehari

RM 1000 seminggu

RM 1500 setengah bulan

Rumah sewa (baru)

bulanan

RM 1300+ elektrik berdasarkan penggunaan

ANDA PERLUKAN KERETA SEWA hubungi 0355231066 atau 0126669362


Bil

Jenis kereta

Kadar sewa

sehari

seminggu

Dua minggu

sebulan

1

Myvi

RM 130

100x7= RM 700

80x14= RM 1,120

60x30= RM 1,800

2

Perdana v 6

RM 200

150x7= RM 1,050

130x 14= RM 1,820

93x30= RM 2,800

3

Ford fiesta

RM 150

120x7= RM 840

100x14= RM 1,400

67x30= RM 2,010

TV9