Kini Amsyiq Gold Sdn Bhd beroperasi 7 hari seminggu 9am - 5pm | Seminar Emas Setiap Sabtu (9-12 tgh) di Wisma Amsyiq | Ar-Rahnu KUKUH Selangor Bhd Telah beroperasi | AG MENGUTAMAKAN MUAMALAH YANG SAH | AG Is Giving Priority To A Valid Muamalah | Office : 03-55231066 | Pengarah Urusan : Hjh Khainarida 012-666 9362 | Panel Syarak : Hj Othman Hamzah 019-290 3165 | Dapatkan Gold Coin Amsyiq, Gold Bar Amsyiq, Dinar Darul Ehsan, Dirham & Barang Kemas sekarang! | Hubungi cawangan, wakala dan ejen-ejen kami yang berdekatan dengan anda | Senarai Wakala Di Seluruh Semenanjung Malaysia | Banting: 016-2758996 | Rawang: 012-2681380/012-9149403/012-2148220 | Kelang dan Shah Alam: 019-2715765 | Sabak Bernam: 013-6328852 | Puchong: 017-3501340 | Hulu Selangor: 019-2781384 | Putrajaya: 019-3147566/017-3704931 | Perak: 019-5550464 | Kedah: 019-4775980 | Pahang: 013-9326688 | Negeri Sembilan: 019-3849239 | Pulau Pinang: 016-4957970 | Melaka: 012-6637207 | Terangganu: 017-9643775 | Wilayah Persekutuan: 013-6725102| Johor: 013-3722635

Jumaat, 18 November 2011

JAWABAN KEPADA TANPA NAMA

Tanpa nama- mudah-mudahan ada nama- semua makhluk ada nama
Perkiraan untung GKA
Hargawe sell gb 10g Amsyiq pada 25/8 ialah 1935. Harga we buy ialah 1838
Ikut perkiraan Gka 2
Modal: 1935
65% daripada 1935= 1257.75
Top up: 677.25
Kalau buat 6 lapis- modal keseluruhan ialah:
1935+ (677.25x5=3387.5)
1935+3387.5=5322.5

Kalau beli balik hari ini – 18/11/11
Jual yang terakhir: we sell hari ini ialah 2070.83
2070.83-1935=135.83
Untung 1 pcs yang dalam tangan  : 135.83. tolak 1%(20.70 ketika beli balik)=115.13
Begitulah untuk lapis ke 5
Begitulah lapis yang ke 4
Begitulah lapis yang ke 3
Begitulah lapis yang ke 2
Begitulah lapis yang ke 1
Untung semuanya: 115.13 x6=690.78
INI TEMPOH ANTARA 25/8 -18/11. KALAU LEBIH LAMA LEBIH LAGILAH UNTUNGNYA

5 ulasan:

  1. Pilihan telah diberi untuk memilih "Tanpa nama" tak perlulah dipersoalkan? Mengapa tidak dibuang saja pilihan tersebut kan baik.

    Saya kurang faham bagaimana pengiraan yang tuan buat sehingga menunjukkan keuntungan sebanyak RM 690.78. Setelah disemak semula saya dapati jumlah untung hanyalah RM 88.50. Dimana silapnya pengiraan ini? Harap dapat jelaskan agar tidak timbul sebarang keraguan didalam method pengiraan. Sila lihat method terperinci pengiraan yang saya buat dibawah:


    Harga we sell gb 10g Amsyiq pada 25/8 ialah 1935. Harga we buy ialah 1838
    Ikut perkiraan Gka 2
    Modal: 1935
    65% daripada 1935= 1257.75
    Top up: 677.25
    Kalau buat 6 lapis- modal keseluruhan ialah:
    1935+ (677.25x5=3387.5)
    1935+3387.5=5322.5

    Kalau beli balik hari ini – 18/11/11
    Jual yang terakhir: we sell hari ini ialah 2070.83, we buy = 1967 (setelah ditolak 5% dpd harga we sell)

    Kos beli semual5pcs GB 10g yang di GKA= 5x(65% harga jual semasa GKA)+ 5x(kos top up)+ 5x(T)

    Nota: T= 1% dpd harga semasa (kos perkhidmatan)

    (5x1257.75 ) +( 5x677.25)+5 (20.70)
    = 6288.75+3386.25+103.5
    =9778.5

    Jumlah kos beli keseluruhan (6pcs GB 10g) = (Kos 1 pc BG 10g yg telah dibayar pada mulanya sebelum GKA)+ (Kos beli semula 5 pcs GB 10g yang di GKA)

    =1935+9778.5 =11713.5
    Jual 6 pcs @1967 (harga we buy pada 18/11/11) x6= 11802

    Untung= 11802-11713.5
    =RM 88.50

    BalasPadam
  2. ASM'kum,
    Ada nama tapi saja buat pilihan 'Tanpa Nama' bagi suspend sikit. Lagi pun pilihan dibenarkan atas 'Tanpa Nama' lainlah kalau tak ada pilihan kan.

    Macam mana pula dengan pengiraan yang ini? Boleh terangkan macam mana dapat untung RM 690.78 (tak jelas - masih kabur/tak faham)

    Modal beli= 1935 (5pcs)

    Modal beli semula 1pc gb 10g yg di GKA = 1257.75
    Modal beli semula 5pcs yg di GKA =(1257.75x5)= 6288.75

    Modal top up 1 pc GKA = 677.25
    Modal top up 5pcs =(677.25x5)=3386.25

    Modal bayaran perkhidmatan 1 pcs = 20.70
    Modal bayaran perkhidmatan (1% harga semasa) 5pcs= (20.70x5)=103.5

    Jumlah modal kesemua 6 pcs= 1953+6288.75+3386.25+103.50=11711.5

    Jual 6x(95%dpd 2070.83) harga we buy i.e. setelah ditolak 5%

    =6x2070.83x0.95=11803.73

    Untung = 11803.73-11731.25

    =RM 92.23

    BalasPadam
  3. Kedua-dua method yg dipamerkan oleh kedua-dua 'Tanpa Nama" tu tak ada bedzanya. Cuma angka round up figure yg digunakan berlainan. Yang nyata jumlah keuntungan pengiraan amsyiq sangat berbedza (banyak untung - lebih baik). Walau bagaimana pun kalau dapat amsyiq berilah pengiraan terperinci bagi menjelaskan pengiraan sebenar sehingga menunjukkan keuntungan RM 690.78.

    Saya juga ingin tau bagi pembelian 10K emas pembeli layak menjadi dealer dan diberi 1.5% discount setiap pembelian emas. Dalam hal ini
    adakah semasa beli semula emas yg di GKA kelak 1.5% akan ditolak didalam pengiraan tersebut?

    Wassalam

    Hj. Raja Chik b. Raja Mohd. Salleh

    Nota: Maaf saya pun terpaksa menggunakan pilihan 'tanpa nama' ni kerana sebelum ni message tak boleh get through tak tau kenapa?

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  5. hj. raja cik
    jumpa saya kita bincang senang cerita

    BalasPadam

TV9