Kini Amsyiq Gold Sdn Bhd beroperasi 7 hari seminggu 9am - 5pm | Seminar Emas Setiap Sabtu (9-12 tgh) di Wisma Amsyiq | Ar-Rahnu KUKUH Selangor Bhd Telah beroperasi | AG MENGUTAMAKAN MUAMALAH YANG SAH | AG Is Giving Priority To A Valid Muamalah | Office : 03-55231066 | Pengarah Urusan : Hjh Khainarida 012-666 9362 | Panel Syarak : Hj Othman Hamzah 019-290 3165 | Dapatkan Gold Coin Amsyiq, Gold Bar Amsyiq, Dinar Darul Ehsan, Dirham & Barang Kemas sekarang! | Hubungi cawangan, wakala dan ejen-ejen kami yang berdekatan dengan anda | Senarai Wakala Di Seluruh Semenanjung Malaysia | Banting: 016-2758996 | Rawang: 012-2681380/012-9149403/012-2148220 | Kelang dan Shah Alam: 019-2715765 | Sabak Bernam: 013-6328852 | Puchong: 017-3501340 | Hulu Selangor: 019-2781384 | Putrajaya: 019-3147566/017-3704931 | Perak: 019-5550464 | Kedah: 019-4775980 | Pahang: 013-9326688 | Negeri Sembilan: 019-3849239 | Pulau Pinang: 016-4957970 | Melaka: 012-6637207 | Terangganu: 017-9643775 | Wilayah Persekutuan: 013-6725102| Johor: 013-3722635

Jumaat, 9 Disember 2011

BAGAIMANA GKA2 MENGUNTUNGKAN ANDA


Bagaimana GKA 2 menguntungkan anda
1-      GKA adalah membeli kuantiti yang besar dengan harga yang rendah dari itu
2-      Cara GKA 2 ialah:
a)      Katakan harga 10g Gold Bar hari ini ialah 2k
b)      Duit 2k belikan satu goldbar 10g.
c)       GB itu di GKA kan, dapat 65% dari harga iaitu 1,300.
d)      1,300 top up 700, beli lagi GB 2
e)      GB di GKA kan , dapat 1,300 top up 700 belikan lagi GB 3
f)       GB di GKA kan , dapat 1,300 top up 700 belikan lagi GB 4
g)      GB di GKA kan , dapat 1,300 top up 700 belikan lagi GB 5
h)      GB di GKA kan , dapat 1,300 top up 700 belikan lagi GB 6
i)        GB6 simpan.
j)        Berdasarkan di atas pembeli membeli 6 GB dengan harga 5,500 sedangkan cara biasa berharga 12,000
3-      Cara tebus pertama seperti berikut:.
a)      Pastikan BUY BACK GB itu sudah meningkat
b)      Katakanlah setelah setahun atau graf tinggi harga GB menjadi 3,000
c)       Jual GB6 yang dalam simpanan kita dapat rm 3,000
d)      Gunakan rm 3,000 ini untuk membeli balik GB5 & GB4 yang nilai GKA nya 2,600,bayar 1%GKA rm 26. berbaki 374.
e)       Jual GB5&GB4harga semasa  dapat 6,000, campur 374 menjadikan 6,374
f)       Dengan 6,374 beli semula GB3 &GB2 nilainya 2,600 . bayar 1% GKA rm 26.berbaki 3,748.
g)      3748 tolak modal 2,000 untung bersihnya 1348.
h)      Keuntungan berdasarkan masa kita membeli semula sekurang-kurangnya harga emas telah meningkat 30 hingga 50 peratus. Buat perkiraan dahulu sebelum membeli semula.
4-      Cara tebus kedua seperti berikut:
a)      Ada duit (1,300 x 5=6500) beli semula GB5, GB4,GB3,GB2 dan GB 1.
b)      Rusum khidmah 1% (rm 13) x 5=rm65
c)       Campur dengan GB6 di tangan, anda sudah memiliki keenam-enam GB.
d)      Katakanlah 1GB telah naik harga BUY BACK kepada 3,000- anda jualkan anda telah dapat 18,000
e)      18,000 tolak modal asal sebanyak 2,000, berbaki 16,000
f)       16,000 tolak modal menebus sebanyak 6500, untung 9500
g)      9500 tolak  rm 65, untung bersih 9435
h)   9435 tolak 6500 (modal beli semula)= 2935
i)      Keuntungan berdasarkan masa kita membeli semula sekurang-kurangnya harga emas telah meningkat 30 hingga 50 peratus. Buat perkiraan dahulu sebelum membeli semula.

16 ulasan:

  1. Kenapa kos top up tidak diambil kira sebagai kos berbayar (modal)?

    Kos top up 5x700 = RM 3500

    Jika ditolak kos to up

    Rugi= 3500-2935
    = RM 565

    BalasPadam
  2. Merujuk kepada cara tebus kedua:

    Kos top up 5x700+ RM 3500 sepatutnya di ambil kira sebagai kos modal berbayar.

    Jika dimasukkan didalam pengiraan, sebenarnya didalam contoh yang diberikan diatas ianya rugi bukan untung.

    Rugi RM 3500(kos top up)-RM 2935= RM565

    BalasPadam
  3. Mohon penjelasan 1% rusum khidmat

    Adakah 1% drpd harga GKA RM 1300?Kalau ikut dalam contoh ini, atau

    1% drpd harga semasa we(AQ) buy? atau
    1% drpd harga semas we(AQ)sell?

    Mana satu yang betul?

    BalasPadam
  4. Kos berbayar (modal)sepatutnya terdiri daripada:

    Kos beli sebelum GKA (RM 2000)+ Kos 65% GKA (5x1300)+ Kos Top Up (5x700)+ Kos Rusum Khidmat 1% (5x harga semasa we AG sell)

    Dalam contoh diatas harga we AG buy RM 3000, harga we AG sell=RM3158

    Kos bebayar (modal)= 2000+6500+3500+155= RM 12,155

    Kos jual= 6x3000= 18000

    untung= 18000-12155= RM 5845

    Harap komen

    BalasPadam
  5. Pembetulan komen

    Hj. Raja Chik berkata...
    Merujuk kepada cara tebus kedua:

    Kos top up 5x700= RM 3500 sepatutnya di ambil kira sebagai kos modal berbayar.

    Jika dimasukkan didalam pengiraan, menggunakan kaedah pengiraan yang digunakan diatas ianya rugi bukan untung.

    Kos beli (modal)> kos jual

    Rugi RM 3500(kos top up)-RM 2935= RM565

    Seperkara lagi kos rusum 1% drpd harga semasa (we AG sell) tetapi didalam pengiraan tuan, tuan menggunakan 1% drpd harga 65%GKA (1300). Kenapa?

    BalasPadam
  6. ASM'kum,

    Sila confirm kan dalam pengiraan beli semula (tebus) mengikut kaedah GKA, 1% rusum khidmat itu dikira dari harga semasa 65% GKA dibuat. Seperti didalam contoh yang diberikan.
    65% GKA = RM 1300
    1% rusum khidmat= RM 13
    Untuk 5x GKA, rusum khidmat= 5x13= RM 65

    Salam

    BalasPadam
  7. Cara tebus pertama seperti berikut:.
    a) Pastikan BUY BACK GB itu sudah meningkat
    b) Katakanlah setelah setahun atau graf tinggi harga GB menjadi 3,000
    c) Jual GB6 yang dalam simpanan kita dapat rm 3,000
    d) Gunakan rm 3,000 ini untuk membeli balik GB5 & GB4 yang nilai GKA nya 2,600,bayar 1%GKA rm 26. berbaki 374.
    e) Jual GB5&GB4harga semasa dapat 6,000, campur 374 menjadikan 6,374
    f) Dengan 6,374 beli semula GB3 &GB2 nilainya 2,600 . bayar 1% GKA rm 26.berbaki 3,748.
    g) 3748 tolak modal 2,000 berbaki 1348.
    h) Kos top up 5x700= 3500 (step ini telah tidak diambil kira?)
    g) 1348 tolak kos top up 3500= - 2155 (rugi)

    4- Cara tebus kedua seperti berikut:
    a) Ada duit (1,300 x 5=6500) beli semula GB5, GB4,GB3,GB2 dan GB 1.
    b) Rusum khidmah 1% (rm 13) x 5=rm65
    c) Campur dengan GB6 di tangan, anda sudah memiliki keenam-enam GB.
    d) Katakanlah 1GB telah naik harga BUY BACK kepada 3,000- anda jualkan anda telah dapat 18,000
    e) 18,000 tolak modal asal sebanyak 2,000, berbaki 16,000
    f) 16,000 tolak modal menebus sebanyak 6500, untung 9500
    g) 9500 tolak rm 65, untung bersih 9435
    h) 9435 tolak 6500 (modal beli semula)= 2935
    i) Kos top up 5x700 = 3500 (step ini telah tidak diambil kira?)
    j) 2935 tolak kos top up 3500= -565 (rugi)

    BalasPadam
  8. Selepas pembelian pertama sebanyak 10K pembeli layak mendapat status dealer. Selepas itu pembelian yang beikutnya melayakkannya mendapat potong harga 1.5%.

    Soalan: Semasa pembelian semula GKA (selepas membeli kali pertama dengan 10K)dan kemudiannya membuat GKA diatas pembelian tersebut mengapa potongan harga 1.5% tidak diambil kira semasa membeli/tebus semula?

    BalasPadam
  9. ingin tahu- kalau masa beli semula ptong lagi 1.5%, bangkrap lah toke. kita dah tolong simpankan dengan untung emas berganda. kitalah yang patutnya ambil % dari pengguna GKA . sebab itu kita ambil 1% aje untuk sekali tebus.(akan datang mungkin setiap enam bulan atau setiap 3 bulan, sbb bank ambil perbulan tau upah simpan, ertinya kalau setahun 1%, atau 1.5% atau 1.8% kalau setahun x 12, 2 tahun x 24 dan begitulah seterusnya). Kalau kita pula bagi lagi 1.5%. tutup kedailah kita. kalau itulah yang dimaksudkan. kalau bukan itu dimaksudkan call saya.

    BalasPadam
  10. saya syorkan datang kelaslah.....boleh buat kira2 disana

    BalasPadam
  11. Salam,

    Administrator, izinkan saya bantu pembetulan kira-kira 'mana kata untung', jika kira-kira saya sama seperti admin kira..sebenarnya admin tertolak dua kali modal tebus semula rm6500(sila lihat cara tebus kedua 'f' dan'h'), sbb tu 'mana kata untung' cakap rugi.cuba tambah semula, jumlah untung=rm5935.

    Mana kata untung? berkata...

    4- Cara tebus kedua seperti berikut:
    a) Ada duit (1,300 x 5=6500) beli semula GB5, GB4,GB3,GB2 dan GB 1.
    b) Rusum khidmah 1% (rm 13) x 5=rm65
    c) Campur dengan GB6 di tangan, anda sudah memiliki keenam-enam GB.
    d) Katakanlah 1GB telah naik harga BUY BACK kepada 3,000- anda jualkan anda telah dapat 18,000
    e) 18,000 tolak modal asal sebanyak 2,000, berbaki 16,000
    f) 16,000 tolak modal menebus sebanyak 6500, untung 9500
    g) 9500 tolak rm 65, untung bersih 9435
    h) 9435 tolak 6500 (modal beli semula)= 2935
    i) Kos top up 5x700 = 3500 (step ini telah tidak diambil kira?)
    j) 2935 tolak kos top up 3500= -565 (rugi)

    BalasPadam
  12. Isu yang dibangkitkan buat kalau rasa rugi tak payah buat tetapi ingin mendapatkan kepastian kaedah pengiraan itu betual dan konsistant. Jika ada yang kurang jelas kenalah jelaskan. Pelanggan kena tanya kalau ada yang tak jelas.

    Dalam hal ini ada 2 benda yang tak jelas

    1) Kos top up tidak diambil kira sebagai kos modal kenapa?

    2) 1% rusum khidmat diambil kira dari kos 65% semasa GKA dibuat. Dalam contoh tersebut kos beli semula RM 1300 (65%GKA).

    1% resum khidmat= RM13

    Kelas dah datang dah tetapi didalam contoh yang diberi jawapan yang pasti tidak diberikan

    BalasPadam
  13. kalau kami salah kira, pelanggan kami kiralah betul-betul. kami cuma berikan caranya. takdelah kami nak detailkan. lu kiralah sendiri. kalau rasa setahun tak untung tunggulah lagi sampai untung. atau jangan buat.
    kami pun tak endak disalahkan nanti.

    BalasPadam
  14. Assalammualaikum..
    Izinkan saya memberi pandangan..

    Terdapat 2 data yg tuan administrator terlepas pandang dan mungkin boleh diperbetulkan
    1) Kos top up 5x700 = 3500 PERLU DI AMBIL KIRA
    2) Modal menebus RM6500 telah DI TOLAK SEBANYAK 2 KALI (sila rujuk bullet ke 4 sub-bullet f) dan g)

    Pengiraan oleh Betul Tak adalah yg tepat dengan KEUNTUNGAN RM5845 hasil drp GKA2. Cuma kaedah pengiraan Rusum Khidmah perlu diperhalusi utk menjawab persoalan oleh Pak Engku.

    BalasPadam
  15. PENGIRAAAN YG BETUL, (ADMINISTRATOR TLG KONFEMKAN)

    Sekarang kite dah beli emas seperti cara yg ditunjukan pada awal2. So, skang kite dah ada GB ke-6 di tgn, lagi 5 GB sudah dipajak. Maka jumlah modal YG Dikeluarkan adalah sebanyak RM5500 SAHAJA. ($2k untuk beli GB1 + modal topup kelima2 GB)

    PENEBUSAN BALIK

    A) KAEDAH 1

    1-JUAL GB6 dpt $3k > tebus GB5 & GB4 (kos untuk tebus termasuk
    rusum = $2626). So BAKI DUIT ADLH $374

    2-JUAL GB5 & GB4 dpt $6k > so, BAKI DUIT SUDAH MENJADI $6374
    > tebus GB3 & GB2 (kos untuk tebus
    termasuk rusum = $2626).
    So BAKI DUIT ADLH $3748

    3-JUAL GB3 $ GB2 dpt $6k > so, BAKI DUIT SUDAH MENJADI $9748
    > tebus GB1 (kos untuk tebus termasuk
    rusum = $1313).
    So BAKI DUIT ADLH $8435

    4-JUAL GB1 dpt $3k > So, BAKI DUIT SKANG ADLAH $11435

    5. JUMLAH KEUNTUNGAN > BAKI DUIT SEKARANG - MODAL AWAL
    $11435 - $5500 = $5935



    A) KAEDAH 2

    1-TEBUS semua GB (ada 5 GB) > kos tebus (MODAL AKHIR)adlah sebanyak
    $6565($1300x5GB + $13x5GB). Maka
    sekarang dah ada 6 GB di tgn.

    2-JUAL KESEMUA GB itu, akan dapat $18k > MAKA DUIT yg diperoleh
    sekarang adlah $18000

    3. JUMLAH KEUNTUNGAN> BAKI DUIT SEKARANG -(MODAL AWAL + MODAL AKHIR)
    $18000 - ($5500 + $6565) = $5935

    MAKA KEUNTUNGAN DR KEDUA-DUA CARA ADALAH SAMA.. MINTAK KOMEN DR SIAPA SEKIRANYE PENGIRAAN INI SALAH.TERIMA KASIH...

    BalasPadam

TV9